Ibland kallas vi för "Det berättande djuret" och kanske är det just berättandet som gör oss till människor? Oavsett hur det är med den saken ägnar vi större delen av vår vakna tid åt att berätta saker för varandra. Att berätta är mycket mer än att bara utbyta information, det är också ett mycket viktigt sätt för oss att bearbeta allt vi upplever i våra liv. Det är genom våra berättelser vi förstår världen och livet. Ju fler språk vi då har till vårt förfogande desto större chans är det att vi kan nå fram.
Det som ger bildspråket dess särställning bland annat att det är internationellt, alla kan läsa bilder även om vi gör det olika bra. Och alla kan lära sig att själv skapa och använda bilder för att uttrycka sig och berätta om vi bara har en bra metod. Det är den jag vill visa er!
Genom en serie övningar visar jag hur dels hur bilder är uppbyggda och hur vi relativt enkelt kan lära oss att skapa de bilder vi vill med lite övning, dels hur vi kan skicka medvetna signaler med hjälp av bilder, precis som med tal eller text.
Första passet pratar jag om bild som ett språk och visar en teckningsmetod som fungerar oavsett vad du vill rita. Jag visar hur man kan bygga upp en karaktär som går att vända och vrida på och som går att rita igen och igen. Eleverna får sedan skapa varsin egen karaktär utifrån metoden jag visat.
Under andra passet pratar vi om hur man kan använda bilder för att berätta något och jag visar hur bildberättande kan fungera.
Eleverna får sedan göra en bildberättelse, t ex en tecknad serie, med karaktären de skapat.
Ett normalt klassrum/mötesrum med en
whiteboard är bra.
Vanliga A4 kopieringspapper fungerar utmärkt, gärna mycket papper. Blyertspennor, sudd och någon form av färgpennor är roligt.